Ben jij sinds kort de trotse eigenaar van een auto en heb je een aantal vragen over de rol van een autogarage? Wij beantwoorden hieronder diverse, veelgestelde vragen over garages, onderhoud, kosten en vervangend vervoer.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een autogarage?

Bij het kiezen van een garage is het allereerst belangrijk om te letten op certificeringen, onderscheidingen en erkenning van de RDW en de BOVAG. Een garage die is aangesloten bij het BOVAG netwerk is altijd betrouwbaar, dus daar kan je met een gerust hart jouw auto achterlaten. Dit zegt echter niet dat garages die niet bij BOVAG zijn aangesloten, onbetrouwbaar zijn. Over het algemeen geldt dat garages in kleinere plaatsen die al tientallen jaren meegaan en garages waar de eigenaar zelf monteur is, ook uitstekende diensten verlenen.

Ben je verplicht om jouw auto bij één, vaste autogarage te laten onderhouden?

Je bent niet verplicht om jouw auto bij een vaste autogarage te laten onderhouden, maar het is in de meeste gevallen wel aan te raden. Door het bij één garage te houden zijn zowel de onderhoudshistorie van jouw auto als de wensen van jou als eigenaar bij de garage bekend, waardoor er meer rekening met jou wordt gehouden.

Ik ben bang dat de rekening hoog uitvalt. Wat kan ik doen om deze te verlagen?

Er zijn helaas weinig manieren om de rekening van de garage lager uit te laten vallen. Door jouw auto regelmatig te laten onderhouden en niet te lang rond te blijven rijden met problemen, kun je de kosten over het algemeen wel wat drukken. Op deze manier kunnen namelijk veel grotere problemen voorkomen worden. Wat je daarnaast met de garage kan afspreken is dat ze je bellen voor overleg als de kosten van de reparatie boven een bepaald bedrag uitkomen. Zo kun je overwegen of je dat de moeite waard vindt en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Is een garage verplicht om vervangend vervoer te verstrekken?

Nee, een garage in Emmen of een andere plaats bij jou in de buurt is niet verplicht om bij elke reparatie vervangend vervoer te verstrekken. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op deze regel. Het is aan te raden om je hier vooraf even over in te lezen, zodat je niet onnodig betaalt voor vervangend vervoer.

Ik wil een andere auto kopen. Kan mijn garage mij daar ook bij helpen?

Of jouw garage jou kan helpen bij het vinden van een andere auto is afhankelijk van de garage zelf. Sommige garages bieden dit als service aan en kijken graag met je mee en bij andere garages kan je zelfs een zoekopdracht plaatsen, zodat zij een auto voor jou opzoeken, maar er zijn ook garages die dit aan jou overlaten. Informeer gerust bij jouw garage in Emmen of een andere plaats bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.