Een luchtfilter is absoluut een essentieel onderdeel voor een motorfiets. Het is dus niet gewenst dat je filter stuk gaat tijdens of na je rit. Echter kan het toch gebeuren, zeker wanneer je veel rijdt. Om die reden is het goed om er meer over te weten. Wat doet een luchtfilter bijvoorbeeld? Welke verschillende soorten heb je? En wat moet je doen als er een filter stuk gaat? In dit artikel lees je daar meer over.

 

Wat doet een luchtfilter?

Een luchtfilter reinigt de lucht die de motor ingezogen wordt. Het is eigenlijk heel simpel; een motor heeft zuurstof nodig om de brandstof te kunnen omzetten in energie. Ofwel, de benzine heeft lucht nodig. Echter moet de lucht wel schoon zijn voordat het gebruikt kan worden. Hier is de luchtfilter voor bedoeld, deze zuivert de lucht namelijk wanneer die door de filter geblazen wordt. Op deze manier kan de motor schone lucht gebruiken tijdens het rijden.

Het materiaal dat gebruikt wordt voor de filter kan verschillen. Zo heb je papier, schuim en geplooide stof. Afhankelijk van het materiaal van de filter wordt geadviseerd om de filter om de 6.000 tot 8.000 km te laten controleren.

 

Het vervangen van de luchtfilter

Mocht het zo zijn dat de luchtfilter aan vervanging toe is dan is het goed om te weten hoe dat dan moet. Verschillende defecten kunnen voorkomen, die de reden kunnen zijn voor vervanging. Zo kan de filter verstopt zijn of beschadigd of simpelweg minder effectief na het vele gebruik.

Het vervangen zelf is absoluut niet moeilijk: je verwijderd de centrale schroef waarmee de filter vast zit en haalt de filter eruit. Dan klik je de nieuwe filter die je wellicht hebt aanschaft, bijvoorbeeld bij Autodoc.nl in het frame. Waarna je de centrale schroef weer terug monteert. Zorg er echter wel voor dat je de filter er recht inzet.