varianten Civic Type-R

We werpen een blik op alle varianten van de Civic Type-R!

Het is nauwelijks te bevatten hoe snel de tijd gaat. Films als Titanic, The Game en Tomorrow Never Dies. Albums als Badiuzm (Erykah Badu), The Velvet Rope (Janet Jackson) en Wu-Tang Forever. Series als South park en Buffy the Vampire Slayer. Het overlijden van Prinses Diana. Oh, en de geboorte van Max Verstappen! Het gebeurde allemaal in 1997. Voel jij je nu ook al oud?

Wat er ook gebeurde in 1997: de introductie van de allereerste Honda Civic Type-R! Ondanks dat 1997 nog niet zover geleden lijkt, is het alweer 25 jaar terug in de tijd. Man, wat gaat het toch snel allemaal. Net als de Civic Type-R (wat een bruggetje hebben we toch weer gevonden!). Er zijn altijd snelle Civics geweest, denk aan de Si, Si-R en VTi-modellen. Dat waren veelal rechtstreekse Golf GTI-concurrenten. De Civic Type-R is daar echt een flinke stap boven.

varianten Civic Type-R

Als een Honda de Type-R-behandeling ondergaat, wordt deze bijna helemaal opnieuw ontwikkeld. Het is niet zo dat er een grotere motor in komt en een setje verlagingsveren. Nee, bijna elk onderdeel wordt herzien en aangepast. Mede daardoor zijn ze altijd iets duurder geweest dan de concurrentie. Maar hey: daar krijg je wel toffe auto’s voor terug. Daarom zetten we alle varianten van de Civic Type-R op een rijtje.

Civic Type-R (EK9)

1997

De eerste

De eerste generatie is misschien ook de beste. Sowieso als je van zo puur mogelijke hatchbacks houdt. De techniek lijkt niet bijzonder te zijn. Het is een voorwielaangedreven hatchback met 1.6 liter viercilinder motor en een handgeschakelde vijfbak. Het mooie is dat Honda de complete auto opnieuw bekeek om er een raceauto voor op de weg van te maken. Denk aan minder geluidsisolatie en een verhoogde stijfheid.

De 1.6 motor (de B16B VTEC-unit) was goed voor maar liefst 182 pk, een veel hoger specifiek vermogen dus dan welke M3 dan ook. De grote Recaro-sportstoelen, titanium pookknop en Momo-stuurwiel maakte het feest binnen compleet. Er was ook een Civic Type-R Motor Sport Edition, deze heeft een standaard interieurtje en steelies en is bedoeld voor de racerij.

Civic Type-R X (EK9)

1999

varianten Civic Type-R

De Civic Type-Rx kwam aan het einde van 1999 op de markt. In plaats van de extreem kale Motor Sport Edition, was de Civic Type-Rx heel erg compleet uitgerust. Denk aan inklapbare buitenspiegels, climate control