Inval bij Max Verstappen sponsor Frits van Eerd

Hallo Jumbo. De FIOD heeft vanmorgen een inval gedaan bij Frits van Eerd, onder andere de sponsor van Max Verstappen.

Onverwacht bezoek op het landgoed van Frits van Eerd vanmorgen. In Heeswijk-Dinther in de provincie Noord-Brabant. De Jumbo-topman werd verrast door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst, beter bekend als de FIOD. Er is een grootschalig witwasonderzoek gaande en daarbij werd ook een bezoek gebracht aan van Eerd.

Het witwasonderzoek draait om een man uit de provincie Drenthe. De handel in auto’s en sponsorcontracten zou niet helemaal kosjer volgens de belastingboeken zijn verlopen. Onduidelijk is of van Eerd ook verdachte is in deze zaak. De FIOD had in elk geval genoeg reden om de villa van de Jumbo-man binnen te vallen en om onderzoek te doen. Het is ook niet bekend of Frits thuis was tijdens de inval.

De verklaring van het Openbaar Ministerie:

Het betreft een gezamenlijk onderzoek van de FIOD, de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland. Het onderzoek richt zich specifiek op diverse witwasconstructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen

Openbaar Ministerie

Frits van Eerd is een grote naam binnen de Nederlandse auto- en motorsport. Hij heeft natuurlijk zijn eigen team (Racing Team Nederland) waarmee deel wordt genomen aan onder meer Le Mans. Maar van Eerd is ook een belangrijke sponsor van Max Verstappen.

Het huis van van Eerd was niet alleen doelwit. Ook elders in het land kwam de FIOD in actie. Bij de grootschalige actie zijn meerdere verdachten aangehouden, waaronder een 58-jarige man uit Aa en Hunze verdenking van betrokkenheid bij witwassen. Daarnaast zijn er nog acht personen aangehouden. Het OM zegt dat er doorzoekingen plaatsvinden in diverse woningen en (bedrijfs)locaties, verspreid over Groningen, Drenthe en Noord-Brabant.

Alle in totaal negen verdachten zitten momenteel in beperking. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

—-UPDATE—-

De dag is inmiddels weer een paar uur ouder, dus er zijn nieuwe dingen te melden.

Jumbo meldt volgens nu.nl dat er ook bij het hoofdkantoor van de supermarktketen in Veghel een inval is geweest. Ook daar is de administratie doorzicht. Op de site van het bedrijf echter staat een statement waarin te lezen is dat het onderzoek zich juist niet op Jumbo als bedrijf richt.

Frits van Eerd zelf is vanmiddag ook door de FIOD gehoord, maar wat daaruit is gekomen weten we nog niet. Voorlopig lijkt het erop dat hij niet de spil is in het onderzoek, maar er -eventueel- zijdelings bij betrokken lijkt.

De man om wie alles draait in deze hele zaak lijkt de 58-jarige Theo E. te zijn. Dat meldt althans de Telegraaf. De krant schrijft:

Theo E. zou volgens het Openbaar Ministerie de ‘spin in het web’ zijn geweest en past met zijn verleden in dat beeld, als teambaas van een Yamaha-raceteam, dat later verder ging onder de naam van E. zelf. Het team was vooral actief in de motorcross.

Theo E. is eind 2018 al eens veroordeeld tot vijftien maanden cel wegens witwassen en belastingfraude. Ook moest hij 35.000 euro crimineel geld terugbetalen. Daarnaast is de naam van deze Theo genoemd in het grote Passageproces, waarin onder anderen Willem Holleeder terecht stond.

E. werd door verschillende bronnen binnen dat proces opgevoerd als ‘de leverancier van de auto’s voor de onderwereld’. Wat zijn connectie is met Frits van Eerd is vooralsnog niet duidelijk.

Mocht er meer nieuws binnenkomen, dan melden wij ons vanzelfsprekend direct weer.

Dit artikel Inval bij Max Verstappen-sponsor Frits van Eerd [UPDATE] verscheen eerst op Autoblog.nl.