De techniek ontwikkelt zich steeds verder en er komen met de dag meer elektrische auto’s op de weg. Zo zijn er een hoop efficiënte voordelen aan het elektrisch rijden, maar ook wat nadelen. In deze tekst lees je meer over de voor- en nadelen van elektrisch rijden en waarom je zou kiezen voor elektrisch rijden. 

 

Wat houdt elektrisch rijden precies in?

Het is erg begrijpelijk als je niet exact weet wat elektrisch rijden nou precies inhoudt. De betekenis van elektrisch is dat de auto werkt op een elektromotor. Deze motor moet dan ook worden opgeladen doormiddel van een stekker. Ook zijn er auto’s op de markt die hybride rijden. Dit houdt in dat ze binnen een bepaalde snelheid elektrisch rijden, en vervolgens overgaan op benzine of diesel. 

 

Wat zijn de voordelen van elektrisch rijden?

Een van de grotere voordelen van het elektrisch rijden is dat het beter zou zijn voor het milieu. Een elektrische auto zou dan vergeleken met een diesel of benzineauto het milieu minder vervuilen en dus ook geen fijnstof en roet uitstoten. Ook is het voor jezelf een groot voordeel dat je met een elektrische auto wordt vrijgesproken van de wegenbelasting en aanschafbelasting. Ook is het rijden met een elektrische auto gewoon veel goedkoper. Vooral nu de benzine en dieselprijzen enorm zijn gestegen, kun jij je elektrische auto opladen bij een laadpaal. Ook kun je een laadpaal kopen, dit is op het moment zelf wel een flinke investering, maar op lange termijn haal je hier zeker je geld uit. Wanneer je vanuit je werk een elektrische auto krijgt, is het in sommige gevallen mogelijk om een laadpaal zakelijk te plaatsen. De prijs per oplaadbeurt is dan ook afhankelijk van je energieleverancier. Wanneer je zonnepanelen beschikt zal dit nog lager uitkomen. Elektrisch rijden gaat dan ook geheel geluidloos, voor sommige een voordeel en voor de ander een nadeel.  

 

Nadelen van elektrisch rijden

Hoewel er erg veel voordelen zijn bij het elektrisch rijden, zijn er helaas ook nog wat nadelen. Zo is het grootste nadeel dat er een beperkte actieradius is. Een elektrische auto gaat gemiddeld zo’n 300-500 kilometer mee voordat die weer opgeladen moet worden. Wanneer je dus een roadtrip wilt maken naar het buitenland dien je dit wel goed in te plannen wat betreft het opladen van de auto. Het volgende nadeel is dan ook dat tanken binnen een mum van tijd is gepiept, en het opladen van de auto zo’n 4 uur kan duren. Het is erg belangrijk dat je de voordelen vergelijkt met de nadelen en dan vervolgens overweegt of je voor een elektrische auto gaat, of toch voor een benzineauto.