Waar verliezers zijn, zijn natuurlijk ook winnaars. Er zijn dus ook merken die flinke winst hebben geboekt qua aantallen als het gaat om de autoverkopen in 2022.

Je kan gemerkt hebben dat de BOVAG weer hun lijst met verkochte auto’s in 2022 heeft gedeeld. Wij vinden dat altijd leuk, want cijfertjes zijn leuk. Collega @machielvdd heeft afgelopen week al gekeken naar de grote verliezers in 2022, vandaag draaien we het om. We kijken naar de merken met de grootste winst in percentages. Disclaimers zoals altijd: het gaat dus enkel om de stijging, niet om de absolute aantallen.

Winnaars autoverkopen van 2022

We pakken de top 10 van de stijgers erbij, maar het gaat om zo’n 18 merken die winst boekten in totaal. Audi, Toyota, Porsche, Tesla, Aston Martin en Nissan verkochten bijvoorbeeld meer auto’s dan vorig jaar, maar niet met een gigantische stijging. Nee, de grootste stijgers zijn de volgende 10.

10. Hyundai

+27,21 procent

We beginnen even met een relatief kleine toename, je moet immers ergens beginnen. Hyundai verkocht zo’n vier duizend meer auto’s in 2022 dan in 2021. Je zou misschien verwachten dat de Kona of Ioniq vooral daarvoor zorgen, maar dat is niet juist. De Kona is wel de op twee na meest verkochte Hyundai van 2022, maar de plekken twee en één zijn voor de Tucson en i10. De Tucson viel ons het meest op, want een betrekkelijk grote PHEV SUV kan dus nog hard lopen. Er zijn van de Tucson 3.715 stuks verkocht. De i10 klinkt nog wel logisch, dat is immers de goedkoopste auto van Nederland (of minst dure eigenlijk) en er zijn 3.976 stuks van verkocht.

9. Fiat

+32,03 procent

Fiat verkocht gewoon één derde meer dan het voorgaande jaar. Met als uiterste hardloper uiteraard de Fiat 500. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de nieuwe 500e en de ‘oude’ Fiat 500 Hybrid. Van de 5.627 verkochte Fiats waren 4.423 stuks de 500. Plek twee is met 682 stuks de Panda en op plek drie staat ietwat verrassend de Ulysse, de personenversie van de Fiat Scudo.

Fiat 500e

8. Honda

+32,96 procent

We hebben het natuurlijk over toenames in procenten, maar de getallen veranderen de zaak af en toe een beetje. Honda verkocht zeker wel een derde meer dan vorig jaar, maar het gaat om een toename van zo’n 250 auto’s. Echte hardlopers zitten er dus niet tussen, plek drie is bijvoorbeeld voor de CR-V met 114 stuks. Van de Jazz en HR-V zijn iets meer dan 400 elk verkocht.

7. MG

+42,69 procent

MG is zo’n merk dat nog in de beginfase zit. Groei is logisch wanneer het merk nog hun hele modellengamma moet opstarten. De MG ZS EV deed het altijd al lekker en doet het met 739 exemplaren het beste van het merk qua autoverkopen in 2022. De Marvel R komt goed binnen op plek twee met 307 stuks en er zijn 283