Waarom elektrisch rijden? Dat is een vraag die je vaak hoort. Elektrisch rijden is dé oplossing voor een aantal belangrijke problemen waar we in Nederland mee te maken hebben evenals in de rest van de wereld. Nederland is een klein land waar iedere dag miljoenen mensen onderweg zijn naar bijvoorbeeld het werk. Veel van deze auto’s rijden nu op niet duurzame brandstoffen zoals benzine of diesel en stoten CO2 uit.

Daarnaast veroorzaken deze auto’s stinkende uitlaatgassen en zorgen de motoren van deze auto’s voor veel geluidsoverlast voor omwonenden. Een ander probleem wat zich nu al, maar in de toekomst nog meer voor zal doen, is het opraken van de olie. En daarmee het stijgen van de olieprijzen waardoor we aan de pomp steeds duurder gaan tanken. In deze blog legt kennisplatform evplan.nl uit wat de voordelen zijn van elektrisch rijden.

Schoon, stil & nooit meer tanken

Een elektrische auto kent deze problemen niet. Een elektrische auto maakt namelijk geen geluid, en stoot ook geen uitlaatgassen of CO2 uit en hierdoor is een elektrische auto dus beter voor het milieu. Daarnaast is de auto op te laden door simpelweg de stekker in het stopcontact te stoppen. Een volle tank kost dan geen € 65,- maar slechts gemiddeld € 5,- aan stroomkosten. Zie ook het artikel van de ANWB waar ze uitrekenen wat het opladen van een elektrische auto kost. De stroom kan op een groene manier opgewekt worden.

Is het praktisch?

Op dit moment leggen 85% van alle Nederlanders dagelijks niet meer dan gemiddeld 75 km af. De actieradius van een elektrische auto op dit moment is al vaak minimaal 160 km. De elektrische auto is daarmee nu al een heel haalbaar en praktisch alternatief voor de ‘brandstof auto’. Eenmaal thuis of op kantoor stop je de stekker in het stopcontact of de laadpaal, en laadt de auto zichzelf weer op waardoor je weer een behoorlijke afstand kunt rijden.

Zoals eerder genoemd wordt er hard gewerkt aan een goed dekkende infrastructuur voor elektrische auto’s. Zo zullen er de komende tijd meer snellaadpunten worden gebouwd waar een elektrische auto binnen 30 minuten op te laden is. Na een eind rijden even een half uurtje pauze houden en lunchen of koffiedrinken, om vervolgens weer verder te rijden. Op het internet kunt u alle oplaadpunten van Nederland vinden en tevens de restaurants, lunchrooms, koffie bars en hotels in de buurt van de punten bekijken.