Je zou denken dan een “All Terrain Vehicle” geschikt is voor ieder wegdek. In theorie is dat zo, want met de die vier grote wielen kun je zowel op een asfaltweg als op ruw terrein rijden. De wetgeving denkt hier toch echt anders over, en stelt strenge eisen aan voertuigen in Nederland. Kun je bijvoorbeeld een ATV kopen voor gebruik op de snelweg? En is het altijd verplicht om een kenteken aan te vragen wanneer je een quad koopt? Dit en meer lees je op deze pagina.

Vier wielen zijn beter dan twee

Je kunt in de Fastfuriousscooters.nl veel scooters op twee wielen vinden, dan zijn er nog de scootmobielen en MP3’s met drie wielen, maar wij gaan toch echt voor een monster op vier wielen. Een quad lijkt qua besturing nog het meest op een brommer, met een soortgelijk stuur en bediening met je handen in plaats van je voeten. Maar het onderstel heeft meer weg van een auto, wat is het nou eigenlijk? Je bent niet de enige die hier over twijfelt, de Rijksoverheid onderscheidt namelijk zes soorten quads:

  1. Niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.
  2. Goedgekeurd als bromfiets met vier wielen.
  3. Goedgekeurd als motorrijtuig met drie wielen.
  4. Goedgekeurd als personenauto.
  5. Goedgekeurd als landbouwvoertuig of bosbouwtrekker.
  6. Als een motorrijtuig met beperkte snelheid.

Dat zijn dus veel mogelijkheden waar je bij een ATV kopen rekening mee moet houden. Laten we eerst een kijken wat je nodig hebt om op de snelweg te rijden.

Uitgelicht: https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-driewielers/

Quad rijden op de snelweg

Als je van plan bent om met een quad op de snelweg te rijden zal deze minimaal 60 kilometer per uur moeten kunnen rijden. Het voertuig moet goedgekeurd zijn als driewielig motorrijtuig of als personenauto. Wanneer het een ‘personenauto’ betreft moet je naast een rijbewijs B en een minimale leeftijd van 18 jaar ook gordels dragen. Er geldt geen helmplicht, hoewel dit op de snelweg zeker is aan te bevelen. Met een minimum snelheid van 60 kilometer per uur kun je natuurlijk niet lekker met het verkeer meerijden, dus een sneller type is dan zeker aan te bevelen. Uiteraard moet de ATV ook voorzien zijn van een kenteken. Wanneer je niet op de snelweg maar hooguit op autowegen rijdt waar een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt, dan hoeft de quad nog maar 50 kilometer per uur te kunnen rijden. Verder zijn de regels hetzelfde. Wanneer het wettelijk gezien een ‘driewielig motorvoertuig’ betreft, dan zijn gordels niet verplicht.

Heb je altijd een kenteken nodig?

Bij een ATV kopen kun je deze direct op kenteken laten zetten. Houd er rekening mee dat je niet altijd een kenteken hoeft te registreren. Wanneer je alleen op privé terrein zult rijden, of kunt aantonen dat het een landbouwvoertuig is, dan is het niet nodig om een kenteken aan te vragen. Dit kan bij de zwaardere modellen honderden euro’s besparen, want de motorinhoud heeft invloed op de kosten voor een kenteken. Hierbij gaat het meestal om landbouwvoertuigen, bijvoorbeeld als lichte trekker. Wanneer de ATV voldoet aan de voorwaarden als motorrijtuig met beperkte snelheid, dan is een kenteken ook niet verplicht. In dit geval moet de berijder over een rijbewijs T beschikken en minimaal 16 jaar oud zijn. De maximumsnelheid is in dit geval 25 kilometer per uur. Het mag duidelijk zijn dat je hiermee niet op de autoweg of snelweg mag rijden.

Licht, zwaar, bromfiets of auto

De motorinhoud speelt ook een rol, tot 50cc zal een quad doorgaans als bromfiets worden aangemerkt, waarbij een minimale leeftijd van 16 jaar en een bromfietsrijbewijs volstaat. Een kenteken is ook verplicht, evenals een helm dragen. Dus met een zware quad op de snelweg hoef je geen helm te dragen, met een lichte brommer binnen de bebouwde kom wel. Lees alle regels op de website van de Rijksoverheid en bekijk de collectie in de webshop van Fastfuriousscooters.nl.