Volgens ResearchAndMarkets.com stimuleert de wereldwijde groei van het aantal elektrische voertuigen de vraag naar veel sneller en efficiënter opladen. Volgens hun rapport werd de markt voor laadstations voor elektrische voertuigen (EV’s) in 2021 op 16,6 miljard dollar gewaardeerd. En wordt diezelfde markt in 2031 op 226,3 miljard dollar geschat. Vooral de personen die veel op pad zijn vragen daarbij om snellere laadoplossingen.

De vraag naar snelle laadoplossingen

Dit heeft diverse bedrijven aangemoedigd om steeds meer de technologisch geavanceerde type 3 DC laadoplossingen voor dit type klanten te lanceren. Dit zijn absoluut de snelste laders om een elektrische auto op te laden. Ze zijn helaas ook de duurste en veelal onpraktisch voor thuisgebruik.

Het installeren van een type 3 oplader vereist immers aanzienlijke aanpassingen aan het elektrische systeem van een woning. Dit leidt waarschijnlijk ook tot hoge elektriciteitsrekening. Om deze reden is het beter om type 2 laadstations, zoals Zappi laadpalen voor thuis te gebruiken. Ook die opladers zullen de EV’s in veel minder tijd voor een groter bereik opladen.

De rol van de moderne batterijtechnologie

Uit enquêtes van Forbes en CarMax uit 2021 blijkt dat de belangrijkste reden om een elektrische auto aan te schaffen, de bescherming van het milieu is. De meeste autobezitters maken zich behoorlijk zorgen over de brandstof emissies.

Voorheen was vooral een te kleine actieradius een factor die het gebruik van elektrische auto’s tegenhield. Gelukkig is de grote angst dat de batterij bijna leeg is voordat de auto een oplaadpunt bereikt nu vrijwel voorbij. De steeds verdere vooruitgang in batterijtechnologie zal er uiteraard voor zorgen dat dit steeds meer op de achtergrond raakt.

Naarmate voertuigfabrikanten de EV productie opschroeven, zal er ook steeds meer vraag naar ingenieurs zijn om geavanceerde batterij materialen en de volgende generatie elektrische accu’s te ontwikkelen. Batterijen die met de juiste snellader niet alleen sneller opladen, maar natuurlijk ook meer energie opslaan.

Op weg naar een betere laadinfrastructuur

Naarmate het aantal elektrische auto’s op de weg toeneemt, zal ook de vraag naar een betere laadinfrastructuur toenemen. Omdat het opladen van EV’s veelal thuis plaatsvindt, wordt er verwacht dat de meeste laders dan ook thuis geïnstalleerd worden.

Maar om het toenemende aantal elektrische voertuigen in heel Europa het hoofd te bieden en de verdere ontwikkeling daarbij niet te vertragen, is een aanzienlijk uitgebreid openbaar laadnetwerk echt onontbeerlijk. In Scandinavië, Nederland en Duitsland is de ontwikkeling van deze infrastructuur gelukkig al ver gevorderd.

En een betere manier van opladen

De manier van opladen moet echter ook aan de laadlocaties aangepast worden. Wat heb je nou aan een langzaam ladende oplader bij een tankstation langs de snelweg. Als de mensen daar enkel even voor een kop koffie of een versnapering willen stoppen, voordat ze weer verder rijden?

Volgens ChargeUp is het grootste knelpunt waarmee ‘Charge Point Operators’ (CPO’s) in heel Europa tegenwoordig geconfronteerd worden, de hoeveelheid tijd die er nodig is om een net aansluitingspunt voor snelladen tot stand te brengen. Het gaat hier om de complexiteit van het proces om er eentje te krijgen en een toegang tot voldoende netcapaciteit te verkrijgen.

21 CPO's in heel Europa, bestaande uit ChargeUp leden (zoals BP, Q8 en Shell), hebben daarom eerder al een open brief ondertekend. Het stelt daarin vijf criteria voor die deze moderne vergunningsprocedures stroomlijnen. Om zo het proces van het verkrijgen van een netaansluiting in Europa te harmoniseren en standaardiseren.

Niet alleen voor de consument maar ook voor vrachtvervoer

Zo was het ook mogelijk dat BP Pulse, de EV ‘oplaadarm’ van BP, nu Europa’s eerste openbare oplaadnetwerk voor elektrische vrachtwagens heeft onthuld. Dit netwerk met 300 kW oplaadpunten loopt langs een belangrijke logistieke route in Duitsland.

Het is vooral de toepassing van dit soort infrastructuur elementen, die het mogelijk maakt om het gebruik van elektrische voertuigen te versnellen. Om zo naast het gebruik van EV’s door consumenten, ook de economische en ecologische voordelen van koolstofarm commercieel vrachtvervoer over de weg te ontsluiten.