Wanneer je bij de pomp staat en je auto tankt, weet je wel ongeveer op welk bedrag de teller zal eindigen. Natuurlijk is dit bedrag afhankelijk van de grootte van je tank en in hoeverre deze helemaal leeg was. Toch kun je een aardige schatting maken. Maar wanneer je een elektrische auto rijdt, is het niet zo makkelijk na te gaan wat je nu kwijt bent aan brandstof. Bij een auto op benzine of diesel is de prijs afhankelijk van de inhoud van de tank, bij een elektrische auto is de prijs afhankelijk van het aantal kWh in de accu. Zodra je weet hoeveel kWh in de accu past, kun je een berekening maken. Het volledig opladen van accu van een nieuwe Tesla Model X is bijvoorbeeld mogelijk tot 100 kWh.

De prijs van het opladen van de accu is afhankelijk van de laadplek

De prijs die je voor het opladen van je Tesla Model X betaald is afhankelijk van de plek waar je gaat laden. Je hebt in de meeste gevallen een laadpas nodig. Je betaald voor zo’n pas € 6,- per maand of circa € 0,28 per laadbeurt. Laad jij jouw Tesla Model X op bij één van die gebogen gele snelladers bij een benzinestation, dan betaal je € 0,59 per kWh. Is je tesla helemaal leeg en wil je 100 kWh laden dan betaal je voor een volle accu dus € 59,- euro. Kies je voor het opladen van je Tesla Model X aan een publieke laadpaal, dan verschilt de prijs voor één kWh tussen de € 0,24 en de € 0,30. Ook dan heb je een laadpas nodig. Wist je dat er inmiddels duizenden laadpalen in Nederland zijn, je hoeft dus absoluut niet bang te zijn dat je ergens komt stil te staan met je Tesla Model X omdat je niet onderweg kunt opladen.

Thuisladen is natuurlijk het allergoedkoopste

Wanneer je ervoor kiest om je Tesla Model X op te laden bij je thuis of via de laadpaal op kantoor, dan ben je absoluut het goedkoopste uit. Je betaald gemiddeld dan ongeveer € 0,20 per kWh. Voor zo’n 20 euro heb jij weer een volle accu en kun je Nederland weer doorkruisen. Werk jij bij een groot bedrijf, dan heb je vaak nog meer korting. Grootverbruikers rekenen ongeveer € 0,10 per kWh. Maar het allergoedkoopste laden kun je toch wel thuis in combinatie met het gebruik van zonnepanelen van veranderstroom.

Goedkoop opladen en onbezorgd rijden

Zoals je hier leest, kost het rijden op elektriciteit vele malen minder dan het rijden op benzine of diesel. Wil je geheel onbezorgd rijden, kies dan voor een elektrische lease auto. Je betaald dan een vast bedrag per maand en weet daardoor precies waar je financieel aan toe bent. Je hoeft geen autoverzekering te betalen en ook geen onderhoud en reparatie kosten, dit wordt namelijk betaald door de lease maatschappij. Het is in Nederland mogelijk om als lease auto de Tesla Model X te kiezen.