Elektrische auto’s zijn de afgelopen jaren steeds betaalbaarder geworden. Daarbij is elektrisch rijden per kilometer een stuk voordeliger dan een brandstofauto. Elektrisch rijden kost zo’n 3 tot 4 cent per kilometer, vergeleken met 39 cent per kilometer voor conventionele voertuigen. Een groeiend aantal mensen kiest dan ook voor de aankoop van een elektrisch voertuig. Als je overgaat tot de aankoop van een elektrische auto, heb je uiteraard ook een autoverzekering nodig. Maar hoe werkt dat bij een elektrische auto? Met onze tips sluit je slim een passende verzekering af voor jouw elektrische auto!

Bepaal welke dekking wenselijk is

Het eerste aandachtspunt bij het afsluiten van een verzekering voor je elektrische auto is het soort dekking. Je kunt kiezen voor een WA-verzekering, WA met een beperkt casco over voor een WA met volledig casco (all risk). Het is verstandig om bij een elektrische auto voor een verzekering te kiezen met volledige casco, een all risk verzekering dus. Omdat de aanschafprijs van een elektrische auto en reparatiekosten aan bijvoorbeeld de accu relatief hoog zijn, is een volledige all risk dekking aan te raden.

Kies voor een nieuwwaarderegeling

Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid aan om je elektrische auto te verzekeren met een zogeheten nieuwwaarderegeling. Dit zijn speciale aanvullende regelingen voor nieuwe auto’s die dekking bieden als je de elektrische auto in de prak rijdt of als je voertuig gestolen wordt. Mocht dit gebeuren, dan krijg je een flinke som geld vergoed die vaak voldoende is om de betreffende elektrische nieuw aan te kopen. De looptijd van nieuwwaarderegelingen bedragt meestal één jaar of drie jaar. Uiteraard betaal je wel extra voor een aanvullende nieuwwaarderegeling, maar je hebt dan wel de garantie dat je elektrische auto prima gedekt is.

Lees de verzekeringsvoorwaarden goed door

De voorwaarden bij polissen voor elektrische auto’s verschillen op meerdere punten van ‘gewone’ verzekeringen voor brandstofvoertuigen. Een punt van aandacht bij het afsluiten van een assurantie zijn de accu en de laadkabel. Controleer of bij defecten of schade deze onderdelen, die relatief duur zijn, volledig zijn meeverzekerd. Het kan ook zijn dat je auto een gehuurde accu heeft. Vaak worden bij verzekeringen voor elektrische auto’s deze huuraccu’s niet gedekt bij het onderdeel accessoires, dus hout dat goed in de gaten als je een verzekering gaat afsluiten. Ten slotte moet je opletten als je een laadpaal hebt aangeschaft voor bij je bedrijf of je woning. Controleer in dat geval goed of jouw woonverzekering dekking biedt als je laadpaal defect gaat, beschadigd raakt of gestolen wordt.

Vergelijk verzekeringen online voor de beste prijs

Ten slotte is het verstandig om de beste autoverzekering via een goede en onafhankelijke vergelijkingssite af te sluiten. Hierbij kun je niet alleen op voorwaarden jouw ideale verzekeringen vergelijken, maar ook qua premie. Zo kun je al snel tientallen euro’s per jaar besparen op je autoverzekering.