De remblokken zijn een belangrijk onderdeel van de auto. Je bent immers een gevaar op de weg wanneer je remblokken niet goed werken. Door haperende remblokken kun je niet optimaal meer remmen. Daardoor is het risico groter dat je een verkeersongeluk veroorzaakt, aangezien je een langere remweg hebt. Het is zodoende belangrijk dat je regelmatig controleert of ze nog wel goed functioneren, al wordt dat over het algemeen ook door de dealer gedaan bij een onderhoudsbeurt. 

Hoe werken remblokken?

Remblokken zijn essentieel voor het laten afnemen van de snelheid van je auto. Ze vormen een van de belangrijke schakels in het remproces, die wordt ingezet wanneer je als automobilist op het rempedaal trapt. Op dat moment gebeurt er van alles:

– Er wordt een zuiger getriggerd in de hoofdremcilinder. Dit zorgt er voor dat de remvloeistof in beweging komt.

– De remvloeistof zorgt er via de remleidingen voor dat druk wordt uitgeoefend op de wielremcilinder. 

– Dat heeft als gevolg dat de zuigers er voor zorgen dat de remblokken tegen de remschijven duwen, waardoor de auto remt. 

Afbeelding afkomstig van auto-onderdelenshop24.nl

Wanneer remblokken vervangen?

Na verloop van tijd kunnen de remblokken van jouw auto gaan slijten. Dat heeft te maken met de druk die er op wordt uitgeoefend. Om ze langer goed te houden, is het bijvoorbeeld handig om meer geleidelijk te remmen in plaats van boven op de rem te gaan staan. Het is dus lastig om te zeggen hoe lang remblokken meegaan, aangezien het deels afhankelijk is van je rijstijl. 

Er zijn verschillende manieren waarop je er achter kunt komen of je remblokken aan vervanging toe zijn:

– Allereerst kun je zelf de dikte controleren. Over het algemeen wordt geadviseerd om ze te vervangen als ze onder de minimumdikte van 2 mm komen. 

– Ten tweede kun je het vaak horen. Als je bij het remmen een schurend geluid kunt horen, dan betekent het dat er dusdanige slijtage is opgetreden, dat vervanging van de remblokken noodzakelijk is.

– Een derde manier is om het door de dealer te laten controleren. Als het goed is doet hij dit standaard bij een onderhoudsbeurt. 

Welke remblokken zijn geschikt voor elektrische voertuigen?

Net als bij een “normale” auto is het bij elektrische auto’s belangrijk dat je de staat van de remblokken goed in de gaten houdt. Het grote voordeel is dat dit over het algemeen een stuk eenvoudiger is, aangezien elektrische auto’s gebruik maken van een zogeheten regeneratief remsysteem. Dit houdt in dat het indrukken van het rempedaal er voor zorgt dat de motor de andere kant op gaat draaien. 

Bijkomend effect is dat je hierdoor energie bespaart. De opgewekte energie die wordt gegenereerd tijdens het remmen, wordt namelijk opgeslagen in de accu van je elektrische auto. Je zou kunnen zeggen dat het remsysteem als een soort dynamo fungeert, aangezien het er voor zorgt dat de accu oplaadt.